Bazı çocuklar duyu bütünleme becerilerinde zorluk yaşayabilir ve dolayısıyla bu durum çevreye uyum sağlamasını güçleştirebilir. Bu durumu duyu bütünleme bozukluğu olarak tanımlıyoruz. Konuyu daha iyi anlayabilmek için duyu bütünleme bozukluklarının belirtilerini daha somut olarak aşağıdaki örneklerle ifade edebiliriz:
- Sınıfta sırasına oturmakta zorlanan ve sürekli ayağa kalkmak isteyen,
- Sadece kendi istediği oyunların oynanmasını isteyen ve bu yüzden arkadaşlarıyla sık sık tartışan,
- Yeni oyunlar öğrenmekten zevk almayan, hep bildiği oyunları oynamak isteyen,
- Bisikletin pedallarını peşi sıra çevirmekte zorlanan,
- Tehlikeli aktiviteleri yaparken kendine zarar verme ihtimali olduğunu düşünmeyen,
- Anne ya da babasından ayrılırken aşırı tepki veren,
- Tahtadaki yazıyı defterine geçirmekte zorlanan,
- Belirli bazı kıyafetlerin dokusundan rahatsız olan,
- Sabah okula hazırlanırken rutinlerini yapmakta zorlanan,
- Kıyafetlerini giymekte ve çıkarmakta zorlanan çocuklar duyu bütünleme becerilerindeki eksikliklerden kaynaklanan zorluklar nedeniyle böyle davranıyor olabilir.
Neyse ki, duyu bütünleme becerilerini desteklemenin ve istenen düzeye getirmenin etkili bir yolu var. Üstelik bu yol eğlenceli. Duyusal sistemleri oyunlar aracılığıyla uyarabilir ve çocukların duyusal gelişimini destekleyebiliriz. Ayres Duyu Bütünleme Müdahalesi’ni uyguladığımız merkezimizde, her çocuğa özel olarak planlanan seanslarla duyusal süreçleri güçlendiriyoruz. Böylece onların çevreye daha sağlıklı bir şekilde uyum sağlamasına yardımcı oluyoruz. Duyu bütünleme bozukluğu yaşayan çocuklara yardımcı olurken duyu bütünleme salıncağı gibi duyu bütünleme oyuncaklarıyla etkili terapiler uyguluyoruz.
Duyu Bütünleme Müdahalesi Nasıl Uygulanır?
Duyu bütünleme müdahalesinde, çocukların duyusal sistemlerini hedef alan duyu bütünleme oyunları oynuyoruz. En önemli prensip, oyunun çocuk tarafından seçilmesidir. Terapist olarak çocuğun seçtiği oyun üzerinden çocuğun müdahale ihtiyacı olan duyusal alanlarına dokunuyoruz. Böylece çocuk eğlenerek öğreniyor ve duyusal sistemleri destekleniyor.
Bu süreçte, yalnızca hareket becerileri değil, aynı zamanda davranışsal düzenleme, dikkat, özgüven ve çevresel farkındalık gibi önemli alanlarda da gelişim sağlanıyor.