Duyu Bütünleme Danışmanlığı
Duyusal problemleri olan çocuklarla hem eğleniyor hem becerilerimizi geliştiriyor hem de davranışlarımızı düzenliyoruz.
Diğer Hizmetler
İletişim Formu
Duyu Bütünleme Nedir?
Duyu bütünleme becerisi sayesinde vücudumuzdan ve çevremizden aldığımız duyusal uyaranları beynimizde işlemleyerek, içinde bulunduğumuz duruma uygun hareket, davranış veya tepkiler oluştururuz. Beynimizin bir fonksiyonu olan duyu bütünleme tamamen kontrolümüz dışında gerçekleşir ve çevremize adapte olmamızı, günlük yaşamın gerekliliklerini yerine getirmemize yardımcı olur.

Duyu Bütünleme Bozukluğu Nedir?
Bazen, çeşitli sebeplerden dolayı duyu bütünleme süreci gerektiği gibi işlemez. Bu durumu yaşayan çocuklar günlük hayatlarında bazı zorluklarla karşılaşabilirler. Örneğin, hareketlerini koordine etmekte güçlük çekebilir, çevrelerine verdikleri tepkilerde dengesizlikler gözlenebilir ya da davranışsal uyum sağlamakta zorlanabilirler. Bu duruma duyu bütünleme bozuklıuğu denir.
Duyu Bütünleme Müdahalesi Nedir?
Duyu bütünleme bozuklukları, uygun müdahalelerle iyileştirilebilen durumlardır. Bu süreçte, öncelikle çocuğun duyusal becerileri detaylı bir şekilde değerlendirilir ve hangi duyusal alanlarda eksiklik olduğu belirlenir. Ardından, bu eksiklikleri gidermek ve çocuğun duyusal yeteneklerini güçlendirmek için özel olarak tasarlanmış aktiviteler hazırlanır. Bu aktiviteler, çocuğun duyusal becerilerini harekete geçirerek gelişimini desteklemeyi hedefler.


Seanslar sırasında, çocuğun ilgi duyduğu ve kendi seçtiği oyunları kullanarak, ona eksik olduğu duyusal becerilerle ilgili deneyimler sunmaya özen gösteriyoruz. Çoğu zaman çocuk, bir terapi seansında olduğunu bile fark etmeden, keyifli ve eğlenceli bir zaman geçirirken aynı anda duyu bütünleme becerilerini de geliştirir.
Seanslar
Duyu bütünleme, genellikle otizm spektrum bozukluğu ya da dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gibi tanılarla ilişkilendirilse de, herhangi bir resmi tanısı olmayan çocuklar da duyu bütünleme becerilerinde zorluklar yaşayabilir. Dolayısıyla, bu çocukların da duyu bütünleme seanslarından yararlanmaları, ihtiyaç duydukları desteği alabilmeleri açısından oldukça önemlidir.
Kimlere?


Oyun parkına gidince oyuncaklarla oynamak yerine etrafta koşuşturan ya da sadece kumla oynayan, sallanmaktan korkan, akranlarıyla oyun oynarken zorlanan oyunlara dahil olamayan, okulda ya da kreşte yerinde oturmakta zorlanan, sürekli sınıfta dolaşmak isteyen, tahtada yazanları defterine geçirmekte zorlanan, aşırı hareketli olan ve bu sırada tehlikelere hiç aldırış etmeyen çocuklar büyük bir ihtimal duyu bütünleme becerisiyle ilgili zorluklar yaşıyordur.
Duyusal Problemler
Tedavi Süreci
Değerlendirme:
Merkezimize başvurduğunuzda, çocuğunuz detaylı bir sözel ve fiziksel değerlendirmeden geçirilir.
Sorun Tespiti:
Değerlendirme sonucunda problemli duyusal alanlar belirlenir ve seans planlaması yapılır.
Seans Programı:
Seanslar haftada en az 2, en fazla 3 kez uygulanır. Her oturum 40 dakika sürer.
Gelişim Takibi:
Belirli aralıklarla ara değerlendirmeler yapılarak gelişim takip edilir.
Seansların Sonlandırılması:
Çocuğun duyusal becerileri yeterli seviyeye ulaştığında seanslar sonlandırılır.
Duyu Bütünleme Hakkında Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
Duyu bütünleme nedir?
Duyu bütünleme, vücudumuzdaki duyusal sistemlerin aldığı bilgileri beyin tarafından düzenlenerek, uygun hareket ve davranışlara dönüştürüldüğü nörolojik bir süreçtir.
Ayres Duyu Bütünleme nedir?
Duyu bütünleme teorisi ve müdahalesinin mucidi Jean Ayres’tir. Ayres, çocuklardaki bazı davranış ve hareket problemlerinin temelinde duyu bütünleme becerisinin yeterli olmaması olduğunu iddia edip bunu ispatlamıştır. Daha sonra bu becerinin müdahale ile düzeltilebileceğini ileri sürmüş ve kendi geliştirdiği yöntemlerle bunu da ispatlamıştır. Ayres’in vefatından sonra asistanları onun yöntemlerini geliştirip markalaştırmıştır ve şu anda dünyanın birçok ülkesinde kurslar düzenleyerek bu yöntemi öğretmektedirler.
Duyu bütünleme seansları haftada kaç kez alınmalıdır?
En etkili sonuçlar için haftada 2 veya 3 seans öneriyoruz. Haftada 2 seanstan daha az sıklıkta uygulama yapmamaktayız.
Bir seans kaç dakika sürer?
Her seans 40 dakika sürer. Beyne yoğun duyusal uyaran gönderen bu yöntem için 40 dakika yeterli bir süredir.
Duyu bütünleme müdahalesi için yaş sınırı var mı?
Kesin bir yaş sınırı yoktur. Çocukların bireysel ihtiyacına göre her yaş grubuna uygun müdahaleler yapılabilir.
Duyu bütünleme müdahalesi hangi alanlarda fayda sağlar?
Duyu bütünleme seansları yalnızca hareket becerilerini değil, aynı zamanda davranışsal düzenleme, dikkat, özgüven, motor planlama ve sosyal uyumu da geliştirir.
Duyusal sistemler nelerdir?
Vücudumuzda 8 duyusal sistem bulunur:
- Dokunma
- Görme
- İşitme
- Tatma
- Koku
- Vestibüler Sistem (Hareket ve denge)
- Proprioseptif Sistem (Vücut farkındalığı)
- İnteroseptif Sistem (İç organlardan gelen duyular)
Duyu bütünleme müdahalesi sadece otizmli çocuklar için midir?
Hayır. Duyu bütünleme müdahalesi otizmli çocuklara çok fayda sağlamakla birlikte, herhangi bir tanısı olmayan çocukların da duyusal becerilerini geliştirmek için uygulanabilir.
Çocuğumun duyu bütünleme problemleri olup olmadığını nasıl anlarım?
Duyusal bütünleme zorlukları yaşayan çocuklarda şu belirtiler gözlemlenebilir:
- Aşırı hareketli olmak
- Arkadaş ortamlarında uyumsuz olmak
- Oyun parklarına gittiğinde salıncak, kaydırak gibi oyuncaklarla oynamak yerine daha pasif aktivitelerle ilgilenmek (kumla oynamak, boş boş koşmak, hiçbir şey yapmamak)
- Yeni oyunlarlar öğrenmekten kaçınmak
- Okulda sırasında/sandalyesinde oturamamak. Derste sürekli ayakta dolaşmak istemek
- Yemek yemek, giyinmek, el yıkamak gibi günlük aktivitelerde zorlanmak
- Bisikletin pedallarını çevirmekte zorlanmak
- Anneden babadan ayrılınca aşırı tepki vermek
- Salıncaktan korkmak
Duyu bütünleme müdahalesi konuşma bozukluklarını düzeltir mi?
Konuşma bozuklukları için doğrudan bir tedavi yöntemi olmasa da, vücut farkındalığını artırarak dolaylı olarak konuşma becerilerini destekleyebilir. Ancak spesifik konuşma problemleri için bir dil ve konuşma terapistine danışmanız önerilir.