Bebek Takip Programı

Bebeğinizin gelişimini doğumundan itibaren yakından takip edin, ihtiyaç duyduğu desteğe zamanında ulaşın.

İletişim Formu
Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.

Bebek Takip Programı (BETAP) Nedir?

Bebek Takip Programı, 0-3 yaş aralığındaki bebekler için geliştirdiğimiz bir erken gelişim destek programıdır. Amacımız, bebeğinizin motor ve duyusal becerilerini takip etmek, olası gecikmeleri erken tespit ederek fizyoterapi veya duyu bütünleme desteğine zamanında ulaşmasını sağlamak ve gelişimiyle ilgili ailenin aklındaki tüm soru işaretlerini gidermektir.

Kimler İçin?

Riskli bebek öyküsü taşıyan (Doğum öncesi, doğum sırası veya doğum sonrası risk faktörleri bulunan) bebekler

 

Bebeklerinin gelişim takibinin uzman bir göz tarafından yapılmasını isteyen tüm aileler

 

Bebeğinin gelişimiyle ilgili güvence ve rehberlik arayan aileler

Değerlendirme Süreci

0-5 ay arası bebeklerde GMS Bebek Genel Hareket Analizi ile bebeğin gelişim riskleri değerlendirilir.

6 ay – 3 yaş arası bebeklerde ise fiziksel beceriler fizyoterapist tarafından detaylı olarak değerlendirilir ve gerekli görülürse müdahale süreci başlar.

Eğer duygusal hassasiyetler de fark edilirse, bebek ayrıca Duyu Bütünleme Programı kapsamına alınır.

Müdahale Süreci

Bebeğinizin kendi ayına ve yaşına uygun fiziksel (motor) ve duyusal gelişim basamaklarını takip edip etmediği değerlendirilir. Eğer gelişim geriliği veya duyusal hassasiyetler saptanırsa, bebeğinizin ihtiyacına uygun bir müdahale programına dahil edilir.

Örneğin, 3 aylık olup baş kontrolünü sağlayamayan bir bebek, hızlıca fizyoterapi müdahale programına alınır. Bu program kapsamında baş kontrolü ile başlanıp daha sonraki gelişim basamakları olan dönme, emekleme, yürüme, merdiven inip çıkma gibi fiziksel gelişimin mihenk taşları en kısa sürede kazandırılmaya çalışılır. Amaç, bebeğin akranlarını mümkün olan en kısa sürede yakalamasını sağlamak ya da mevcut potansiyelini en üst düzeye çıkarmaktır.

Aynı şekilde, duyusal hassasiyetler nedeniyle motor gelişim geriliği yaşayan, davranış problemleri gösteren, kendi kendini sakinleştirme becerisi gelişmemiş bebekler, duyu bütünleme müdahale programına alınır. Bu programla bebeğin akranlarını yakalaması ve potansiyelini en üst düzeye çıkarması hedeflenir.

Bazı durumlarda bebek, hem fizyoterapi desteğine hem de duyu bütünleme müdahalesine ihtiyaç duyabilir. Bu durumlarda fizyoterapi ve duyu bütünleme desteği bir arada uygulanarak en etkili müdahale sağlanır.

Aileler Süreçte Nasıl Bilgilendirilir?

Bebeğinizin gelişimi ayrıntılı bir şekilde değerlendirilir. Bebeğinizle ilgili bilgilendirme yapılır ve ihtiyaç halinde belli aralıklarla takip sağlanır.

  • Değerlendirme sonrasında motor ya da duyusal farklılıklar veya gecikmeler saptanırsa, bebeğinizin ihtiyacına uygun müdahale programı belirlenir ve düzenli takip süreci başlatılır.
  • Süreçle ilgili öngörüler ve beklentiler aileyle detaylı olarak konuşulur.
  • Müdahale gerekiyorsa, seans sıklığı ve ev programları planlanır.
  • Ailenin, seansta yapılan uygulamaları evde de sürdürebilmesi için rehberlik edilir.

Takip Süreci Zaman Çizelgesi

İlk Değerlendirme:

Bebeğin gelişimi, risk faktörleri ve ihtiyaçları doğrultusunda ilk değerlendirme yapılır.

Tek Değerlendirme Yeterli Olanlar:

Bazı bebekler için tek bir değerlendirme yeterli olabilir. Kreş öncesi dönemde son bir kontrol ile süreç tamamlanır.

Aylık Gelişim Takibi:

Daha yakından izlenmesi gereken bebekler için aylık değerlendirmeler planlanır.

Müdahale Gerektiren Durumlar:

Özel ihtiyaçları olan bebekler Riskli Bebek Takibi Programına alınır ve bireysel müdahale programları oluşturulur.

BETAP Hakkında Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Bebek Takip Programı, 0-3 yaş arasındaki bebekler için geliştirdiğimiz bir erken gelişim destek programıdır. Amaç, bebeğinizin motor ve duyusal becerilerini takip etmek, olası gecikmeleri erken tespit ederek zamanında destek sağlamak ve gelişimiyle ilgili ailelerin tüm soru işaretlerini gidermektir.

Program, riskli bebek öyküsü taşıyan (doğum öncesi, doğum sırası veya sonrası risk faktörleri bulunan) bebekler, gelişim takibi isteyen tüm bebekler ve bebeğinin gelişimiyle ilgili güvence ve rehberlik arayan aileler için uygundur.

Bebekler, gelişimlerine, öykülerindeki risk faktörlerine ve ihtiyaçlarına göre farklı aralıklarla değerlendirilir. Bazı bebekler için tek bir değerlendirme yeterliyken, bazı bebekler için aylık gelişim takibi yapılır. Müdahale gerektiren durumlarda ise haftalık takip ve bireysel müdahale programları oluşturulur.

0-5 ay arası bebeklerde GMS Bebek Genel Hareket Analizi ile gelişim riskleri değerlendirilir. 6 ay-3 yaş arasındaki bebeklerde ise motor beceriler fizyoterapist tarafından detaylı olarak değerlendirilir. Fiziksel gecikme ya da duyusal hassasiyetler fark edilirse, bebek müdahale programı kapsamına alınır.

Aileler, bebeğinin gelişimi ne düzeyde, gelişimsel bir gerilik varsa orta ve uzun vadede gelişimsel açıdan neler hedeflenebilir, müdahale programına başlanacaksa evde bebeklerini nasıl destekleyebilecekleri konularında ayrıntılı bir şekilde bilgilendirilir.

Scroll to Top
Görüşmeyi Başlat
Merhaba 👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz?